Östrogen ger förbättringar hos kvinnor med ledgångsreumatism

Behandling med östrogen och gulkroppshormon lindrar reumatisk sjukdom hos kvinnor. Den visar en avhandling vd Sahlgrenska akademin.

11 nov 2003, kl 12:01
0

Annons

Slutsatsen av en studie på 88 kvinnor är att östrogenbehandling kan rekommenderas som tilläggsbehandling vid ledgångsreumatism. Man bör dock göra en individuell bedömning med hänsyn till de omdiskuterade riskerna med behandlingen.
I studien lottades hälften av kvinnorna till behandling med östrogen, kalcium och D-vitamin. Hos de östrogenbehandlade patienterna minskade den reumatiska inflammationen, sänkan gick ned, blodvärdet förbättrades samtidigt som bentätheten ökade. Dessutom hade östrogenbehandling en skyddande effekt på ledförstörelsen hos patienter med tilltagande ledskador.
Helena Forsblad dÉlia, som gjort studien, menar att de positiva effekterna av östrogenbehandlingen kan bero på en minskningen av sIL-6R, ett ämne som bidrar till den reumatiska inflammationen och till benskörhet samt ökning av IGF-1, en tillväxtfaktor som stimulerar benbildning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng