Ordinerades Diklofenak trots överkänslighet

Anmäld: AT-läkare, Stockholm
Anmälare: Patients mamma, samt Socialstyrelsen i Stockholm
Saken: Förskrivning Diklofenak
Utgång: Varning

11 jun 2004, kl 17:41
0

Annons

En man led av svår astma och var överkänslig mot acetylsalicylsyra. På grund av besvär av vänstersidiga flanksmärtor sökte han akut vård. Efter undersökning ställde AT-läkaren diagnosen misstänkt njurstensanfall och förskrev Diklofenak mot smärtan. Mannen tog ett stolpiller Diklofenak omkring kl 21 och ett stolpiller omkring kl 22.30. Han drabbades omkring kl 23 av andnöd och blev medvetslös. Ambulans tillkallades och hjärtlungräddning påbörjades av ambulanssjukvårdarna vid ankomsten. Trots upplivningsförsök avled mannen vid ankomsten till sjukhuset.

Av journalens övre del framgår klart att mannen var överkänslig mot acetylsalicylsyra. Läkemedlet Diklofenak skall inte ordineras personer med sådan känd överkänslighet. AT-läkaren frågade inte mannen i samband med undersökningen om han var överkänslig mot något och har heller inte journalfört sin ordination.

AT-läkaren har således av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter och Ansvarsnämnden ålägger honom en varning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng