Annons

Optimerad behandling ger alzheimersjuka längre liv

Rätt inställd behandling ger alzheimerpatienter ökad livslängd med bättre livskvalitet.

2 okt 2014, kl 08:57
0

Annons

Foto:IstockPhoto

Patienter som lider av Alzheimers sjukdom kan få en längre livslängd ifall de svarar bra på en behandling med kolinesterashämmare. Dessa patienter får dessutom under denna tid en ökad livskvalitet och omvårdnaden blir billigare.

En studie från Skånes Universitetssjukhus utvärderade effekten efter sex månaders behandling. Då uppvisade 63 procent av patienterna en förbättring av sina symtom.

Ju högre dos en patient klarade att ta utan att få för svåra biverkningar desto längre klarade patienten av att skjuta sjukdomen framför sig. De som fick effekt av behandlingen levde sex månader längre.

Bland dem som klarade av att ta en högre dos ökade livslängden med 15 månader. Men för att kunna klara doshöjningar, som måste ske stegvis, krävs under en period mer insatser av framförallt primärvården.

Forskaren Carina Wattmo menar att studien har klinisk betydelse och säger i ett pressmeddelande att förutom den ökade livslängden så klarar sig patienterna längre utan insatser i form av hemtjänst och särskilt boende.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng