Annons

Fick pris för sin avhandling

Jenny Pedersen har fått Rosenöpriset för sin avhandling om att förutsäga risken för oönskade läkemedelseffekter.

2 okt 2014, kl 11:31
0

Jenny Pedersen

Varje år delar sektionen för farmakokinetik och läkemedelsmetabolism inom Apotekarsocieteten ut Rosenöpriset till årets bästa avhandling vid ett svenskt universitet inom läkemedelsmetabolism, farmakokinetik eller farmakodynamik. 

I år går priset till Jenny Pedersen. Hon disputerade för ett år sedan vid farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet med avhandlingen ”ATP-binding-cassette transporters in biliary efflux and drug-induced liver injury”. Idag är Jenny Pedersen post doc på The Hamner Institutes for Health Sciences i North Carolina, USA, på ett stipendium från en av Apotekarsocietetens forskningsstiftelser.

Enligt motiveringen har avhandlingen ”resultaterat i metoder som är direkt applicerbara i tidig läkemedelsutveckling för att förutsäga risken för interaktion mellan läkemedel och transportproteiner som ett indirekt mått för risk för oönskade läkemedelseffekter.” Det kan leda till effektivare utveckling av nya och säkrare läkemedel.

Prissumman är på 30 000 kronor, och sponsras av Astrazeneca. Rosenöpriset har delats ut sedan 2004.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng