Annons

Ömsesidigt ointresse

Opinion-spalten är ett komplement till Läkemedelsvärldens ledarsida.

28 jan 2005, kl 16:53
0

Industrin kritiseras emellanåt för bristande intresse för att utveckla nya antibiotika. Trenden är mycket oroande i tider av galopperande tuberkulos och fågelinfluensa. Men vad görs egentligen på universiteten?

Vid en pressträff nyligen på Karolinska institutet, som är störst i landet vad gäller akademisk medicinsk forskning, presenterades världsledande vaccin- och folkhälsoforskning med inriktning på tredje världens infektionssjukdomar. Viktig forskning på hög nivå som förhoppningsvis kan leda kampen mot de patogena mikroorganismerna framåt.

Men nya antibiotika då? Jag frågade KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson vad KI gör med inriktning på nya antibiotika, och svaret blev ett uppriktigt ?inte mycket?.
De fria forskarna väljer alltså inte heller att utveckla nya antibiotika. Denna overksamhet är mer svårförklarad än industrins, även om det säkert till viss del finns ett samband.
Det nya och uppmärksammade tbc-läkemedlet R207910, som KI/SMI-forskare åtminstone har en liten del i, är på väg in i fas II som undantaget som bekräftar regeln. Vi får hoppas att det fungerar ? för mänsklighetens skull.