Olle Stendahl ska utreda den kliniska forskningen

Regeringen har idag utsett Olle Stendahl till särskild utredare för att se över hur den kliniska läkemedelsforskningen i Sverige ska kunna bli bättre.

16 mar 2007, kl 16:55
0

Annons

I utredningsdirektivet står att Olle Stendahl bland annat ska se över organisationen och resurserna i hälso- och sjukvården och företagens förutsättningar för att genomföra kliniska prövningar. Bakgrunden är enligt forskningsminister Lars Leijonborg att den kliniska forskningen har identifierats som ett problemområde inom svensk läkemedelsutveckling.


Utredaren Olle Stendahl säger att det finns en grundläggande målkonflikten i vården.
– Läkare ska både klara av att behandla patienter kostnadseffektivt och samtidigt hinna med att forska. Tidigare hann läkarna att göra både ock, men med dagens tuffa budgetmål har det blivit allt mindre luft i organisationerna för att klara av båda uppgifterna.


Utredningen ska resultera i en åtgärdsplan med förslag som ska stärka den kliniska forskningen. Rapporten ska presenteras senast den 31 mars 2009. En delrapport ska lämnas den 15 februari 2008.
– Vi vill ha in utredningen i god tid innan vi lägger fram vår samlade forskningsproposition 2008, säger Lars Leijonborg.


Regeringen ska också tillsätta en delegation för samverkan inom klinisk forskning. I den ska finnas representanter från Sveriges kommuner och landsting, universitet, Vetenskapsrådet, Vinnova och företrädare för industrin.
– Delegationen ska förhoppningsvis kunna lösa några av de mest akuta problemen. Många av de här frågorna kan lösas bara genom att folk pratar med varandra, säger Lars Leijonborg.


Delegationen som ska slutrapportera i december 2009 får en budget på 30 miljoner kronor som förutom arvoden ska finansiera en del pilotprojekt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng