Annons

Ökat kunskapsläge ger färre ersättning

I Danmark har många fler anmält vaccinskada efter vaccinering med Gardasil än i Sverige. Men i båda länderna får de sökande ofta avslag.

6 feb 2014, kl 09:44
0

Ett flertal stora studier visar inte på någon ökad risk för allvarliga biverkningar av HPV-vaccin. Många som söker ersättning för vaccinskada får därför avslag.

I Danmark har vaccin mot humant papillomvirus, HPV, ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2009. Den danska motsvarigheten till Läkemedelsförsäkringen, Patientforsikringen, har fått in 70 ansökningar om ersättning för biverkningar av vaccinet Gardasil. Hittills har Patientforsikringen avgjort i 27 ärenden, varav 25 fått avslag. I de flesta fallen handlar biverkningarna om kronisk huvudvärk, kronisk yrsel, kroniskt illamående, magsmärtor och diabetes. 

De två kvinnorna som fått vaccinskadan godkänd har biverkningar som inte specifikt har med HPV-vaccin att göra, utan det är biverkningar som i sällsynta fall kan förekomma vid alla typer av vaccinationer, enligt Patientforsikringen.

I Sverige kom den allmänna vaccinationen först igång under 2012, men det har varit möjligt att vaccinera sedan 2006. Sedan 2007 har Läkemedelsförsäkringen fått in totalt 27 anmälning om vaccinskada i samband med HPV-vaccinering. Av dem har 15 fått avslag och fyra fått godkänt. Åtta fall är fortfarande under utredning. 

Anders Öhlén som är vd vid Läkemedelsförsäkringen, menar att det är få anmälningar med tanke på att så många flickor och unga kvinnor vaccinerats. 
– I de flesta fall har det inte funnits en övervägande sannolikhet för ett orsakssamband mellan vaccinering med Gardasil och biverkning. Biverkningarna som anmälts i Sverige har varit blandade, precis som i Danmark. Det finns alltid en liten risk att en sjukdom kan uppstå, men den behöver inte vara orsakad av vaccinet. I de få fall där vi godkänt vaccinskadan har den behandlande läkaren bedömt att det med övervägande sannolikt varit vaccinet som orsakat skadan, säger han.

Anledningen till att de flesta fall får avslag är att kunskapen om Gardasil idag är mycket större än i början av vaccineringarna. Till exempel publicerades det i höstas en studie på en miljon danska och svenska flickor som visade att vaccinering med Gardasil inte ökade risken för någon av de 53 autoimmuna och neurologiska sjukdomarna som forskarna studerade. 
– Det finns stora dataunderlag från bland annat Danmark och Sverige som vi gör våra bedömningar på. Vårt kunskapsläge har blivit bättre, säger Anders Öhlén.