Annons

Fortsatt låg arbetslöshet för farmaceuter

Arbetslösheten är fortsatt låg bland apotekare och receptarier enligt en rapport från Sveriges Farmaceuter. Men antalet lediga tjänster har minskat.

6 feb 2014, kl 10:04
0

Färre lediga tjänster via Arbetsförmedlingen under 2013. Foto: Lennart Perlenhem

Fackförbundet Sveriges Farmaceuter har tagit fram en rapport som beskriver arbetsmarknadssituationen för farmaceuter under 2013. Rapporten visar att arbetslösheten är fortsatt låg för både apotekare och receptarier. Under året var den genomsnittliga arbetslösheten 2,5 procent för apotekare och 0,63 procent för receptarier.
– Den låga arbetslösheten beror på utbud och efterfrågan. Efterfrågan på framför allt receptarier är fortfarande hög, säger Clary Holtendal, professionsrådgivare vid Sveriges Farmaceuter, som tagit fram rapporten.

Arbetslösheten är låg för farmaceuter om man jämför med gruppen med minst två års eftergymnasial utbildning. Där är arbetslösheten 4,8 procent. Ännu större är skillnaden om man jämför med den totala arbetslösheten, som är 7,1 procent. 
– Jag har inte sett några siffror för de yrkesgrupper med lägst arbetslöshet i Sverige, men jag tror att receptarier med under 0,7 procent måste platsa på den listan, säger Clary Holtendal.

Hon ser dock en svagt ökande trend. Under första halvåret 2013 var 2,3 procent apotekare och 0,58 procent receptarier arbetslösa. Sista halvåret 2013 var siffrorna 2,7 respektive 0,68 procent. 

Antalet lediga tjänster som fanns att söka via Arbetsförmedlingen minskade kraftigt under årets första månader.
– Men det var främst under första delen av året, det sista halvåret har antalet platser varit relativt konstant, säger Clary Holtendal.

Statistiken baseras på underlag från Arbetsförmedlingen, Akademikernas erkända arbetslöshetskassa och Statistiska centralbyrån.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng