Ökad tillväxt för läkemedelsmarknaden

Den globala marknaden för läkemedel spås öka ännu mer nästa år.
Totalt väntas värde att blir nästan 6 000 miljarder kronor enligt en
prognos från IMS Health.

8 okt 2010, kl 10:58
2

Under 2011 väntas läkemedelsförsäljningen öka med 5 till 7 procent, till 890 miljarder dollar. Det motsvarar nästan 6 000 miljarder kronor. Tillväxttakten väntas därmed bli något högre än årets beräknade 4 till 5 procent. Siffran bygger på en prognos från analysföretaget IMS Health, som kartlägger försäljning av receptbelagda mediciner.

Bara i Kina förväntas marknaden att växa med omkring 25 procent och därmed uppgå till mer än 50 miljarder dollar under 2011 och är därmed världens tredje största läkemedelsmarknad. I Europa är tillväxttakten betydligt lägre och IMS med att Tyskland, Frankrike, Spanien och Storbritannien tillsammans kommer att växa med 1-3 procent.

IMS konstaterar i sin prognos att flera riktigt stora produkter kommer att förlora sina patent. Bara i USA gäller det Lipitor från Pfizer, Plavix från Sanofi-Aventis/Bristol-Myers Squibb och Zyprexa från Eli Lilly.  Men man skriver också att effekterna av att dessa byts mot billigare generika kommer att märkas först 2012.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. När man kommer upp till belopp i denna nivå, är det bra att referera till något, så att siffran blir begriplig. 6 000 miljarder kr är 2 gånger den svenska bruttonationalprodukten.

  2. Anta att en Volvobil är 6 meter lång och kostar 300 000 kr.
    för 6 000 miljarder kr kan du köpa 20 000 000 bilar, som tillsammans om man placerar dem i rad efter varandra blir en bilkaravan på 120 000 km
    Jordens omkrets är 40 000 km.
    För 6 000 miljarder kr kan du altså köpa Volvobilar som om du parkerar dem efter varandra så kommer du runt jordens omkrets 3 gånger.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng