Annons
NY NORDISK STUDIE
Ökad risk för myokardit även efter en tredje dos
Covidvaccin. Foto: Istock

Ökad risk för myokardit även efter en tredje dos

Närmare nio miljoner personer i Danmark, Finland, Norge och Sverige ingår i den nya studien.

28 feb 2024, kl 10:56
0

Annons

Rickard Ljung. Foto: Karolinska institutet

Tidigt under pandemin framkom det att grundvaccinering med två doser mRNA-vaccin mot covid-19 ger en ökad risk för myokardit, hjärtmuskelinflammation. Läkemedelsvärlden har belyst detta i flera artiklar.

Det har visat sig att biverkningsrisken är högre bland yngre. Den är också högre bland pojkar och män än bland flickor och kvinnor. Eftersom riskökningen är störst för Modernas vaccin används detta inte längre till personer under 30 år.

Nu konstaterar forskare i en ny nordisk studie att det även efter en tredje vaccindos uppstår en ökad risk för myokardit. Studien är publicerad i European heart journal.

Forskarna framhåller där också att risken för myokardit efter vaccinering för en enskild person (den absoluta risken) trots riskökningen fortfarande är mycket liten.

Studerade ökad risk för myokardit

Läkemedels- och folkhälsomyndigheter i Sverige, Norge, Danmark och Finland har gjort flera gemensamma studier av säkerheten hos covid-19-vaccinerna. Från svensk sida är det Läkemedelsverket som har medverkat.

Forskarna har använt data från nationella register i de fyra länderna. Data om sammanlagt 8,9 miljoner personer i åldrarna 12-39 år har på så vis kunnat vägas samman. Forskarna studerade där hur vanligt det var att söka sjukhusvård för myokardit under de första fyra veckorna efter en tredje dos mRNA-vaccin.

Detta jämfördes bland annat med förekomsten av myokardit bland ovaccinerade.

Lägre riskökning

Resultaten visar ett mönster som är snarlikt biverkningsmönstret efter grundvaccineringen. Risken för myokardit ökar, Modernas vaccin ger en högre riskökning än vaccinet från Pfizer/Biontech och pojkar och män är värst utsatta.

– Riskökningen är dock lägre än riskökningen efter dos 1 och 2, framhåller Rickard Ljung, professor och läkare på Läkemedelsverket och ansvarig för den svenska delen av studien.

Han uttalar sig i en kommentar i anslutning till ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Ändå låg absolut risk

Kommentaren kan illustreras med att pojkar och män i åldrarna 12-39 år under månaden efter grundvaccinering med Modernas vaccin hade över tolv gånger högre myokarditrisk än ovaccinerade. Efter påfyllnadsdosen, dos 3, var risken i stället drygt sex gånger högre än hos ovaccinerade, alltså en hälften så stor riskökning.

Rickard Ljung anser också att man inte enbart ska diskutera riskökningen utan även vilken risknivå det handlar om.

– Även om risken ökar så är den absoluta risken för myokardit efter vaccineringen fortfarande ganska låg, säger han.

Fortsatta analyser

Absolut risk är det mått som anger risken för en enskild person att få myokardit. Enligt studien drabbar biverkningen till exempel två pojkar eller män i åldrarna 12-39 år per 100 000 vaccinerade med Modernas vaccin. Motsvarande siffra för vaccinet från Pfizer/Biontech är 0,9 per 100 000 vaccinerade pojkar och män.

De nordiska forskarna kommer att fortsätta sitt analysarbete. De kommer bland annat studera prognosen på längre sikt för dem som drabbas av myokardit.