Annons

Oetiska receptrutiner på internetapotek

Polisen i Göteborg ska utreda den försäljning av läkemedel som sker via en ?svensk? hemsida på Internet. Men polisens kunskap om hur brott via Internet ska klaras upp är begränsad.

5 jul 2002, kl 01:28
0

I förra numret skrev vi om ett svenskt företag som sålde receptbelagda läkemedel via Internet (se Läkemedelsvärlden nr 7/8 sidan 11). Det aktuella företaget, ScandMed i Göteborg, struntade i att lösa ut ett rekommenderat brev från Läkemedelsverket, där verket ställde frågor om verksamheten.
Därmed har ärendet lämnats vidare till polisen. En svårighet i sammanhanget är att polisen har haft dåliga kunskaper om hur brott via Internet ska utredas. Dessutom är inte lagen i fas med den snabba utvecklingen av tekniken.


Allt fler nätapotek
Internetapotekaren är långt ifrån ensam om att sälja receptbelagda läkemedel via nätet. I en rapport som tagits fram av American Medical Association hävdas att det finns minst 400 hemsidor där receptbelagda läkemedel kan beställas.
Kunden behöver inte ha skaffat ett recept i förväg. Nätapotekaren erbjuder i stället ett recept efter att kunden har svarat på några frågor om sin hälsa.
Agerandet är tveksamt utifrån medicinskt-etiska principer. Det ?faller långt under kraven på minimistandard för medicinsk omsorg?, konstaterar rapporten. Minst tio amerikanska läkare, som skriver ut recept på detta sätt, granskas för närvarande av myndigheterna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng