Ödeskväll för apoteksanställda

Idag är en mycket ovanligt dag för tusentals apoteksanställda. Ikväll
klockan 18 ska landets Apotekschefer samla sina anställda. Då kommer
beskedet om deras arbetsplats ska sälja ut eller om det blir kvar i
Apotekets AB:s regi.

4 maj 2009, kl 14:44
0

Annons

Imorgon kommer Apoteket Omstrukturering AB, OAB, att gå ut offentligt med vilka av landets apotek som kommer att bjudas ut till försäljning. Då redovisas de så kallade klustren som OAB har satt samman och vilka apotek som ingår i dessa. Vilka dessa är har varit en välborgad hemlighet, inte ens Eva-Britt Gustavsson själv, vd för OAB, har sett namnet på de apotek som hon och kollegorna analyserat.

Men redan ikväll kommer alla anställda på apoteken i hela landet att få besked om vad som händer med just deras arbetsplats. Det är minst sagt en ovanlig arbetsdag för många.

Carin Svensson, ordförande i Farmacevtförbundet är själv apotekschef på Apoteket Skytten i Jakobsbergs centrum och har kallat sin anställda till ett möte efter stängning.
– Ungefär 17.45 kommer jag att delta i en telefonkonferens med regionchefen och andra apotekschefer i den region som mitt apotek tillhör. Eftersom vi tillhör en stor region med 70 apotek kommer vi att delas in i tre grupper men exakt hur det kommer att gå till det vet jag inte, säger Carin Svensson.

När apotekscheferna fått information på telefon berättar de för sin anställda vad som sker med just deras arbetsplats ? om det ska det säljas eller vara kvar. På de flesta apotek blir det kl 18 efter stängning. På apotek med längre öppettider kan cheferna ha sammankallat till flera möten vid olika tider. Anställda som inte är närvarande som föräldrarlediga och sjukskrivna, ska kontaktas på telefon av apotekscheferna.

Den information som apotekscheferna får rör enbart det apotek de själva ansvarar för, hela listan blir offentligt först imorgon, tisdag.
– Det är ju väldigt olika hur folk kommer att reagera, som jag skrev i kallelsen till vårt möte kan det vara fest eller gravöl, man får välja själv. Oavsett vad beskedet blir kommer det finnas både nöjda och ledsna medarbetare, säger Carin Svensson.

Vad händer efteråt?
– Det är upp till varje chef men här kommer vi att stanna kvar och resonera över vad beslutet innebär, många frågor kommer att dyka upp, det är jag säker på. Apoteket kommer också att starta upp en telefonlinje dit anställda kan vända sig med frågor de närmaste veckorna.