Oberoende apoteksägare agerar ihop

En förening för de som öppnat apotek själva utan att vara associerade till eller tillhöra någon kedja har bildats. Idag handlar det om ett 20-tal enskilda entreprenörer.

14 apr 2011, kl 13:33
0

Annons

Sveriges oberoende apoteksaktörers förening, SOAF, är namnet på den nybildade föreningen.
? Den behövs för att tillvara ta den enskilde apoteksaktörens intresse, säger Fredrik Skepp från Foxfarmaci som är föreningens ordförande.

Medlemmarna är
idag små apoteksägare, men egentligen handlar det inte om storleken utan om oberoendet.
? Kriteriet för medlemsskap är att man inte tillhör eller är associerad till en kedja som till exempel Apoteksgruppen eller Boots. I England finns Independent Community Pharmacies, där kan det handla om grupperingar på 10-20 apotek.

SOAF är inte
en ny branschorganisation, utan organiserar sig under Sveriges Apoteksförenings paraply. Föreningen har inga planer på att bygga upp och bemanna ett eget kansli.
? Flera av oss sitter ju med i Apoteksföreningens styrelse, men vi behöver koordinera oss för att driva våra frågor.
Till att börja med är det två områden man prioriterar, dels kommersiella samarbeten och erfarenhetsutbyten, dels att påverka entreprenörernas marknadsförutsättningar.
? Det handlar till exempel om att samordna inköpen av läkemedel för att få större rabatter, så kallade Buyer Groups. Går man samman får man helt enkelt bättre priser. Men också om att samordnat föra vår talan mot till exempel myndigheter.

Även om
påverkansarbete och branschfrågor ska drivas i Apoteksföreningens namn, kan det tänkas att SOAF, beroende på frågeställningar, lämnar egna yttranden och remissvar.
? Men vi har fullt upp med att driva våra verksamheter så det handlar mycket om att samarbeta inom områden där synergier och skalfördelar finns.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng