Annons

Nytt sömnläkemedel på marknaden

Från och med idag kan det receptbelagda sömnmedlet Circadin skrivas ut
i Sverige. Läkemedlet ger en långsam och jämn utsöndring av
melatonin.

16 jun 2008, kl 12:18
0

Annons

Circadin (melatonin) godkändes i juni för ett år sedan för kortvarig behandling av sömnlöshet hos patienter från 55 år och uppåt . Men från och med idag finns läkemedlet på marknaden.
– Det finns ett intresse för Circadin. Många har hört av sig, både läkare och patienter, och efterfrågat detta, säger Lennart Forslund på Läkemedelsverket.

Det är framför allt två kliniska studier som ligger bakom godkännandet av Circadin. Läkemedlet resulterade då i en måttligt förbättrad sömnkvalitet och en förkortad insomningstid med endast lindriga biverkningar.
– Det här läkemedlet har längre halveringstid än det melatoninpreparat vi har skrivit ut på licens fram till idag och det känns hoppfullt, säger Harriet Bengtson, överläkare på Sömnutredningsavdelningen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

I Sverige uppger 20 procent av männen och 30 procent av kvinnorna att de har sömnproblem och dessa stiger med åldern, enligt Nycomed, företaget som producerar Circadin.?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng