Annons

Nytt influensavaccin godkänt i USA

FDA har godkänt influensavaccinet Flublok. Det är ett nytt sorts influensavaccin som inte tillverkas i hönsägg.

17 jan 2013, kl 17:14
0

Annons

Foto: iStockphoto

Nu har amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt ett nytt vaccin mot säsongsinfluensa. Flublok är det första trivalenta influensavaccinet gjort med insektsvirus och hybrid DNA-teknik. Vid tillverkning av Flublok används inte ägg eller influensavirus, till skillnad från andra influensavacciner. 

Vaccinet har godkänts för åldersgruppen 18 till 49 år och skyddar mot två typer av säsongsinfluensa A (H1N1 och H3N2) och en typ av säsongsinfluensa B. I studien som låg till grund för godkännandet fick 2 300 personer vaccinet eller placebo. Vaccinet skyddade mot 44,6 procent av alla influensastammar, inte bara de som ingick i vaccinet.

Den nya tekniken ger möjlighet till en snabbare uppstart av tillverkningsprocessen av vaccin i händelse av en pandemi, eftersom det inte är beroende av utbud av ägg eller tillgänglighet av influensavirus, säger Karen Midthun, chef för FDAs Center for the Biologics Evaluation and Research, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Rapporterade biverkningar är ömhet vid vaccinationsstället, huvudvärk, trötthet och muskelvärk. Ungefär samma som vid traditionella influensavaccin.

USA har drabbats hårt av säsongsinfluensan. Influensaaktiviteten är både intensiv och tidig, och i flera delstater nådde influensan sin maxnivå redan under årets första vecka, enligt Smittskyddsinstitutet. I New York, som drabbats av sin värsta influensasäsong på flera år, har farmacevter fått tillfälligt tillstånd att ge influensavaccin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng