Annons
Nytt bröstcancerläkemedel når fler efter sidoavtal
Foto: Istock

Nytt bröstcancerläkemedel når fler efter sidoavtal

Läkemedlet ger cirka tio månader längre överlevnad och blir efter subvention tillgängligt för patienter i hela landet.

21 jun 2017, kl 09:13
0

Annons

Från och med den 1 juli är läkemedlet Ibrance med den aktiva substansen palbociklib subventionerat för behandling av lokalt avancerad eller spridd bröstcancer, enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Beslutet fattades efter trepartsöverläggningar och en sidoöverenskommelse mellan företaget bakom läkemedlet, Pfizer, och landstingen om riskdelning.

– Inbrance är en ny typ av bröstcancerbehandling så det är mycket glädjande att patienter i hela landet nu får tillgång till läkemedlet, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV i ett pressmeddelande.

Palbociklib är en proteinkinashämmare som verkar genom att blockera aktiviteten hos vissa enzymer som har en central roll i regleringen av celltillväxt och celldelning. Genom denna blockering saktar palbociklib ner tillväxten av hormonreceptorpositiva bröstcancerceller.

Läkemedlet subventioneras som en kombinationsbehandling med aromatashämmare.

Som grund till beslutet ligger kliniska studieresultat som visar på förlängd progressionsfri överlevnad med palbociklib och aromatasähmmare med cirka tio månader jämfört med enbart aromatashämmare.

Den totala överlevnadslängden finns dock inte tillräckliga uppgifter om i dagsläget och den osäkerheten reglerar i sidoöverenskommelsen mellan läkemedelsföretaget och landstingen.

Palbociklib tas oralt en gång om dagen under 21 dagar i sträck, följt av ett uppehåll på sju dagar i en 28 dagar lång behandlingscykel. Kostnaden för behandlingen per kvalitetsjusterat levnadsår, med hänsyn tagen till sidoöverenskommelsen, beräknas av TLV till 890 000 kronor och bedöms av myndigheten som rimlig för behandling av sjukdomar med mycket hög svårighetsgrad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng