Ny studie om mammografi
Bättre uppföljning krävs efter falskt positivt svar
Granskning av mammografibild. Foto: istock

Bättre uppföljning krävs efter falskt positivt svar

Ett falskt positivt mammografisvar kan ändå vara ett varningstecken visar en ny svensk studie.

7 nov 2023, kl 10:03
0

Xinhe Mao

Xinhe Mao. Foto: Gunilla Sonnebring

Ett falskt positivt svar vid mammografiscreening bör ibland följas upp bättre än i dag. Det menar forskare vid Karolinska institutet som har studerat bröstcancerrisken för kvinnor som får falskt positiva svar. Studien är publicerad i Jama oncology.

– Det kan vara bra att ta fram individuella övervakningsprogram för dessa kvinnor, med en noggrann uppföljning de närmaste åren efter det falskt positiva svaret, säger forskaren Xinhe Mao i ett pressmeddelande.

Falskt positivt svar hos tre procent

Den första mammografiscreeningen ger ibland resultat som gör att vården kallar tillbaka kvinnan till nya undersökningar. Om man då inte hittar någon cancer kallas det första svaret för ett falskt positivt svar.

Detta händer ungefär tre procent av alla kvinnor som vården kallar till mammografiscreening. Sådana kallelser går med jämna mellanrum ut till alla kvinnor i åldrarna 40-74 år.

Men det verkar finnas skäl att hos vissa kvinnor ta det falskt positiva svaret på större allvar. Detta eftersom den aktuella studien visar att man efter ett sådant svar har en ökad risk att faktiskt utveckla bröstcancer.

Riskökning under 20 år

I studien ingick drygt 45 000 kvinnor med ett första falskt positivt resultat och drygt 450 000 kvinnor i samma ålder som vården inte kallade tillbaka.

Bland dem som fått falskt positiva mammografisvar var risken att drabbas av bröstcancer de närmaste 20 åren drygt 11 procent. I jämförelsegruppen var bröstcancerrisken drygt 7 procent.

Äldre kvinnor har högre risk

Detta innebär att de med falskt positiva svar hade i genomsnitt 60 procent högre risk än övriga att senare få en bröstcancerdiagnos.

Särskilt tydlig var riskökningen de första fyra åren efter det falskt positiva svaret. Störst risk hade kvinnor över 60 år med låg brösttäthet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng