Annons
Nytt bakslag i Tyskland för svensk förkylningsspray
Foto: Istock

Nytt bakslag i Tyskland för svensk förkylningsspray

En domstol i Frankfurt har avslagit ett överklagande från det svenska företaget bakom Coldzyme.

10 dec 2018, kl 16:18
0

Annons

Förkylningssprayen Coldzyme är en medicinteknisk produkt som i Tyskland, Belgien och Österrike marknadsförs under namnet Viruprotect. Bakom produkten står det svenska företaget Enzymatica. Produkten är en munspray som sägs kunna förebygga och förkorta förkylningar.

Tidigare i år beslutade en tysk marknadsdomstol om restriktioner för Viruprotect vilket hindrade försäljningen på den tyska marknaden.

Anledningen till domstolsutslaget är att dokumentationen av sprayens effekter inte bedöms leva upp till kraven i den tyska marknadslagstiftningen, som går längre än exempelvis svenska krav.

Enzymatica överklagade domen till en domstol i Frankfurt, som nu kommit med sitt beslut. Domstolen anser att de inte har kommit fram någon ny information i ärendet och att det därför inte finns någon grund för att ändra det första beslutet. Enzymaticas överklagande avslås.

I ett pressmeddelande skriver Enzymatica att företaget kommer att fortsätta att arbeta för att stärka den kliniska dokumentationen om förkylningssprayen. Målet är att kunna lansera produkten på nytt i Tyskland.

Coldzyme innehåller enligt produktinformationen ämnen som lägger sig som en skyddande hinna på slemhinnorna i svalg och munhåla. På så vis ska förkylningsvirusen få svårare att infektera slemhinnan.