Annons
Nytt bakslag i Tyskland för svensk förkylningsspray

Nytt bakslag i Tyskland för svensk förkylningsspray

En domstol i Frankfurt har avslagit ett överklagande från det svenska företaget bakom Coldzyme.

10 dec 2018, kl 16:18
0

Förkylningssprayen Coldzyme är en medicinteknisk produkt som i Tyskland, Belgien och Österrike marknadsförs under namnet Viruprotect. Bakom produkten står det svenska företaget Enzymatica. Produkten är en munspray som sägs kunna förebygga och förkorta förkylningar.

Tidigare i år beslutade en tysk marknadsdomstol om restriktioner för Viruprotect vilket hindrade försäljningen på den tyska marknaden.

Anledningen till domstolsutslaget är att dokumentationen av sprayens effekter inte bedöms leva upp till kraven i den tyska marknadslagstiftningen, som går längre än exempelvis svenska krav.

Enzymatica överklagade domen till en domstol i Frankfurt, som nu kommit med sitt beslut. Domstolen anser att de inte har kommit fram någon ny information i ärendet och att det därför inte finns någon grund för att ändra det första beslutet. Enzymaticas överklagande avslås.

I ett pressmeddelande skriver Enzymatica att företaget kommer att fortsätta att arbeta för att stärka den kliniska dokumentationen om förkylningssprayen. Målet är att kunna lansera produkten på nytt i Tyskland.

Coldzyme innehåller enligt produktinformationen ämnen som lägger sig som en skyddande hinna på slemhinnorna i svalg och munhåla. På så vis ska förkylningsvirusen få svårare att infektera slemhinnan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng