Nya stamcellsprogrammet satsar på forskningsfronten

Nervsystemet och diabetes är prioriterade områden när det nya svenska stamcellsprogrammet delade ut över 44 miljoner kronor till forskning.

6 sep 2002, kl 11:01
0

Annons

Nio projekt och två omfattande nätverk får dela på över 44 miljoner kronor i den första utdelningen från det nya svenska stamcellsprogrammet. Av dessa har flera kopplingar till nervsystemet och ett par har anknytning till diabetesområdet.

Hela stamcellsområdet befinner sig i början av sin utveckling. Denna satsning är oerhört viktig för att föra forskningsfältet framåt så att vi kan bedöma var potentialen finns, säger Harriet Wallberg-Henriksson, huvudsekreterare för ämnesrådet medicin vid Vetenskapsrådet.
Pengarna kommer från ett avtal på sammanlagt 75 miljoner kronor som Vetenskapsrådet slöt i våras med den amerikanska forskningsstiftelsen Juvenile Diabetes Research Foundation och Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond. I programmet är 5 miljoner vikta för forskning kring etiska och juridiska aspekter och beslut om dessa ansökningar kommer senare i höst.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng