Annons

Nya stamcellsprogrammet satsar på forskningsfronten

Nervsystemet och diabetes är prioriterade områden när det nya svenska stamcellsprogrammet delade ut över 44 miljoner kronor till forskning.

6 sep 2002, kl 11:01
0

Nio projekt och två omfattande nätverk får dela på över 44 miljoner kronor i den första utdelningen från det nya svenska stamcellsprogrammet. Av dessa har flera kopplingar till nervsystemet och ett par har anknytning till diabetesområdet.

Hela stamcellsområdet befinner sig i början av sin utveckling. Denna satsning är oerhört viktig för att föra forskningsfältet framåt så att vi kan bedöma var potentialen finns, säger Harriet Wallberg-Henriksson, huvudsekreterare för ämnesrådet medicin vid Vetenskapsrådet.
Pengarna kommer från ett avtal på sammanlagt 75 miljoner kronor som Vetenskapsrådet slöt i våras med den amerikanska forskningsstiftelsen Juvenile Diabetes Research Foundation och Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond. I programmet är 5 miljoner vikta för forskning kring etiska och juridiska aspekter och beslut om dessa ansökningar kommer senare i höst.