Annons

Nya riktlinjer för behandling av KOL

Läkemedelsverket, tillsammans med en expertgrupp, har tagit fram nya rekommendationer för behandling av lungsjukdomen KOL.

16 okt 2015, kl 09:27
0

Annons

Nya läkemedel och ny evidens för behandlingar som finns i dag är bakgrunden till de nya rekommendationerna.

Tidigare har lungfunktion haft en huvudroll vid val av behandling men enligt de nya rekommendationerna ska behandlingen utgå ifrån aktuell sjukdomssituation. Den ska anpassas individuellt efter symtom, grad av lungfunktionsnedsättning och försämringsperioder.

Uppgifter om patientens tidigare försämringsperioder får en stor betydelse för valet av läkemedelsbehandling. Dessutom kommer registrering av aktuella symtom ha en betydande roll vid valet.

I första hand rekommenderas bronkdilaterande läkemedel som antikolinergika och beta-2-stimulerande vid underhållsbehandling och kombinationen av dessa får större betydelse än tidigare.

Rekommendationerna baseras på litteraturgenomgångar. Bland annat de vetenskapliga underlag som Socialstyrelsen tog fram i samband med de nationella riktlinjerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng