Annons
Nya rekommendationer om urinvägsinfektion

Nya rekommendationer om urinvägsinfektion

Resistensläget har förändrats sedan de förra rekommendationerna, skriver Läkemedelsverket.

14 dec 2017, kl 10:57
0

Läkemedelsverket uppdaterar nu de tio år gamla rekommendationerna för behandling av urinvägsinfektion i öppenvård. De tidigare rekommendationerna gällde endast kvinnor, nu omfattas även behandling av män i dokumentet.

Syftet är att minska risken för antibiotikaresistens. Urinvägsinfektion är en vanlig åkomma i befolkningen och en av de vanligaste anledningarna till antibiotikabehandling utanför sjukhus. Därför är det givetvis viktigt att rätt antibiotika förskrivs vid rätt tillfälle. Sedan de förra behandlingsrekommendationerna skrevs 2007 har resistensläget förändrats, konstaterar Läkemedelsverket. Till exempel ses en ökad resistens bland urinvägspatogener mot ciprofloxacin och cefalosporiner.

– De nya rekommendationerna tar ett helhetsgrepp kring diagnosen urinvägsinfektion och syftar till att minska risken för utveckling av antibiotikaresistens, säger Pia Bylund, som hållit i framtagandet av de nya rekommendationerna, i en kommentar på Läkemedelsverkets hemsida.

De nya rekommendationerna baseras på ett expertmöte som hölls i våras, bakgrundsdokument om diagnostik, handläggning och antibiotikabehandling samt läkemedlens produktresuméer.

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng