Annons

Nya nischer för egna företagare som vill konkurrera med Apoteket

Det finns nischer inom Apotekets verksamhetsområde som utan tvekan skulle kunna vara lönsamma för farmaceuter som vill driva eget företag. En sådan är läkemedelsgenomgångar.
– Jag skulle, under vissa förutsättningar, själv kunna ha 10-15 anställda i ett sådant företag, säger Joakim Söderberg på egenföretagarsektionen inom Sveriges Farmacevtförbund.

26 apr 2006, kl 12:26
0

En sådan förutsättning, menar Joakim Söderberg, är ett politiskt beslut om att landstingen ska erbjuda läkemedelsgenomgångar till vissa patientgrupper. Och ett sådant är på väg, uppges det från Socialdepartementet. Det finns ett färdigt förslag som lämnats till riksdagen om att landstingen ska erbjuda regelbundna läkemedelsgenomgångar till multisjuka, inom ramen för hemsjukvården. Innan sommaren tror man på departementet att det ska komma ett riksdagsbeslut.
– Men den absolut viktigaste förutsättningen är dock att landstingen börjar upphandla dessa tjänster, säger Joakim Söderberg.
I övrigt är det svårt, eller åtminstone upplevs det så, att som egen företagare försöka konkurrera med Apoteket även på områden som traditionellt sett inte har tillhört monopolet. Det avspeglas inte minst i det låga medlemsantalet i egenföretagarsektionen, som har drygt 30 medlemmar.
– Många upplever att det finns ett monopol på områden där något sådant inte finns. Det kan handla om läkemedelsutbildning, marknadsundersökningar, uthyrning av kliniska farmacevter etcetera, säger Joakim Söderberg.
Av egenföretagarsektionens medlemmar är några konsulter inom läkemedelsutbildning, i övrigt handlar det om bland annat marknadskonsulter och utveckling av IT-stöd. Ingen driver hälsotorg eller arbetar som hälsocoach, nischer som Apoteket vill bli allt starkare inom.
– Jag tror inte att det finns en tillräckligt stor betalningsvilja bland allmänheten för hälsoråd som gör det möjligt för en egen företagare att konkurrera. Om vi fick ett liknande system som man har i Norge, där apotekskedjor har uppdrag från staten att arbeta med hälsofrämjande åtgärder, skulle det kunna fungera. Man behöver en tredje part som betalare för att få ekonomi i den här typen av verksamhet, säger Joakim Söderberg.

Landstingen borde upphandla

Även om det borde finnas en marknad för egna företagare på flera av de områden där Apoteket nu etablerar sig, inte minst ifråga om läkemedelsgenomgångar, så har det i praktiken inte lett till fler företag.
– De landsting som idag köper den typen av tjänster av Apoteket, gör sig skyldiga till ett lagbrott då de inte gör en fri upphandling av dessa tjänster. Allt, läkemedelsstatistik, sjukhusfarmaci, läkemedelsgenomgångar etcetera, går in i ett och samma avtal med Apoteket. Landstingen själva hävdar att det inte finns någon marknad för läkemedelsnära tjänster vid sidan av Apoteket. Det blir ett moment 22, säger Joakim Söderberg.
– Landstingen måste visa att möjligheten finns genom en fri upphandling, annars kommer det aldrig att kunna bildas företag som tillhandahåller dessa tjänster.
En annan intressant marknad är utbildningstjänster riktade till landstingsanställda förskrivare, menar Joakim Söderberg.
– Det nya avtalet mellan Läkemedelsindustriföreningen och landstingsförbundet, som minskar industrins inflytande över läkemedelsutbildning, bör ha lett till ett enormt glapp i utbildningsutbudet. Där gör Apoteket mycket idag, men det är en nisch som borde innebära bra möjligheter för den som vill driva ett eget företag.
Även om Joakim Söderberg tror att det är svårt för egna företagare att konkurrera med Apoteket, vill han ändå ge några råd till den som vill försöka.
– Vill man starta ett företag idag inom dessa områden bör man ha någon ytterligare kunskap som man kan kombinera sitt läkemedelskunnande med, exempelvis IT-lösningar vilket är det jag själv arbetar med. Nyckeln till alla läkemedelsnära privata tjänster är nog ändå att man får möjlighet att delta i offentliga upphandlingar, säger Joakim Söderberg.