Nya 1177.se är igång

Den nya versionen av sajten 1177.se som landstingen och regionerna står
tillsammans bakom är nu igång. Förutom allmänna upplysningar om hälsa
och sjukvårds kan användaren genom att logga in bland annat komma åt
sina läkemedelslistor.

10 dec 2010, kl 12:35
0

Sajten 1177.se har funnits i över tio år med i och med nypremiären har det skett en hel del förändringar och uppdateringar. Förutom att söka bland information som är gemensamt för hela landet så kan man som användare ta del av regional information om specifika landsting och regioner. Genom att skaffa ett privat konto eller använda en e-legitimation, kan man även logga in kan även logga in boka tider, se sin läkemedelslista eller förnya recept.

Bakom satsningen står landets regioner och landsting och deras gemensamma beställarorganisation Center för eHälsa i samverkan, CeHis.
– Vår ambition är att 1177.se ska vara ingång till hälso- och sjukvård. På sikt kommer du också att kunna läsa din journal via sidan, säger Åke Rosandher, chef på CeHis.

När Läkemedelsverket i och med omregleringen av apoteksmarknaden gav Läkemedelsverket i uppdrag att ta över läkemedelsupplysningen till allmänheten. Det fanns då diskussioner om att upplysningen skulle skötas tillsammans med Sjukvårdsrådgivningens nummer 1177.  Men något sådant samarbete blev aldrig av eftersom parterna inte tyckte att de kunde hitta en gemensam lösning.

I dagsläget finns det allmän information om läkemedel på 1177.se men ingen hänvisning till Läkemedelsupplysningen. Men enligt Lars-Olof Hensjö, medicinsk chef på Sjukvårdsrådgivningen, kommer den informationen att ligga på sidan inom kort.
– Det ska vi se till att det finns redan i nästa vecka, säger han.

På vissa håll i landet kommer regionala sajter att finnas kvar. I till exempel Stockholm kommer vårdguiden.se fortsätta att fungera parallellt med 1177.se.
– Vårdguiden är så etablerad och efterfrågad att den kommer att finnas kvar för Stockholms 2 miljoner invånare, säger  Håkan Ström pressansvarig på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting.