Ny svensk studie bekräftar utsättningssymtom hos nyfödda

En ny svensk studie bekräftar utsättningssymtom hos nyfödda vars mammor tagit antidepressiv medicin under graviditeten. Studien är den hittills största och omfattande närmare 1000 nyfödda.

13 apr 2004, kl 11:36
0

Annons

I senaste numret av facktidskriften Archives of pediatric and adolescent medicine publicerar professor Bengt Källén vid Lunds universitet den hittills största studien på hur antidepressiv medicinering av gravida påverkar det nyfödda barnet.

Hans undersökning bygger på uppgifter från det svenska medicinska födelseregistret och omfattar nära 1000 nyfödda vars mödrar använt något antidepressivt läkemedel under graviditeten.

Av journalerna framkommer att andningssvårigheter, lågt blodsocker och kramper förekom oftare bland dessa barn än bland nyfödda vars mödrar inte använt dessa mediciner.

? Mycket talar för att besvären var reaktioner på att de nyfödda inte längre påverkas av mamman medicin, säger Bengt Källén till UNT.

Även om kramprisken var fem gånger så stor bland de nyfödda till mammor som tagit antidepressiv medicin så var den fortfarande låg, nio av de närmare 1000 barnen fick kramper under dagarna efter förlossningen.

Studien har gjorts mot bakgrund av bland annat en tidigare mindre amerikansk studie.

Besvären som krävde extra vårdinsatser för de nyfödda var, påpekar Bengt Källén övergående. Efter nyföddhetsperioden tyder inget på att barnen löper ökad risk för kramper, säger han till UNT.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng