Inget beslut om hpv-vaccin för pojkar utan ny regering

Inget beslut om hpv-vaccin för pojkar utan ny regering

Riksdagens socialutskott kan i nuläget inte agera i frågan, meddelar utskottets ordförande.

19 dec 2018, kl 10:06
0

Annons

Acko Ankarberg Johansson, KD.

Folkhälsomyndighetens förslag om att införa hpv-vaccinering även för pojkar i Sverige kommer att få vänta på beslut tills en ny regering är på plats och har kommit i gång med sitt arbete. Det står klart sedan riksdagens socialutskott undersökt möjligheten att ta ett eget initiativ för att få fram ett beslut snabbare.

Det har nu gått över ett år sedan Folkhälsomyndigheten efter utredning lämnade ett förslag till regeringen om att införa vaccination mot humant papillomvirus, hpv, i det allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar. Flickor vaccineras sedan 2010. Syftet med att utöka vaccineringen till pojkarna är att öka både kvinnors och mäns skydd mot hpv-orsakad cancer, bland annat livmoderhalscancer och anal-, svalg- och peniscancer.

Socialdepartementet skickade förslaget på remiss, remissrundan avslutades i våras och de flesta remissinstanserna var positiva. Men inget regeringsbeslut kom före valet och efter valet har övergångsregeringen inte kunnat besluta om nya reformer.

Läkemedelsvärlden refererade nyligen en debattartikel där flera kritiker krävde att socialutskottet i det låsta läget tar över initiativet i frågan om hpv-vaccin till pojkar. Efter debattartikeln tog socialutskottet kontakt med socialdepartementet för att undersöka möjligheterna att göra som debattskribenterna föreslog.

På tisdagen fick socialutskottet besök av statssekreterare Agneta Karlsson från socialdepartementet som bland annat berättade om läget när det gäller hpv-vaccin för pojkar. Enligt ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden från socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson, KD, visade den informationen att flera moment återstår i departementets handläggning av hpv-ärendet och att socialutskottet därför inte kan agera.

”Det krävs helt enkelt en regering på plats för att kunna genomföra de olika moment som återstår. Denna, liksom många andra angelägna frågor, visar att vi behöver en regering så snart som möjligt”, skriver Acko Ankarberg Johansson i mejlsvaret.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng