“Samhällsutmaningar kräver samverkan”

“Samhällsutmaningar kräver samverkan”

Vinnovas Frida Lundmark medverkade när samverkansplattformen Platinea samlades till kick-off.

18 dec 2018, kl 13:56
0

Frida Lundmark, Vinnova. Foto: Helene Wallskär

I dag, tisdag, samlades aktörerna inom samverkansplattformen Platinea (Plattform för innovation av existerande antibiotika) till kick-off i Apotekarsocietetens lokaler i Stockholm. Apotekarsocieteten och 14 andra aktörer från myndigheter, vård, akademi och industri har det gemensamma målet att se till att de antibiotika som finns i dag används på bästa sätt. De vill också säkerställa tillgängligheten till viktiga antibiotika som riskerar att försvinna från Sverige.

Bakgrunden är den växande antibiotikaresistensen i kombination med att vissa antibiotika inte längre anses lönsamma för läkemedelsbolag att producera och leverera till Sverige.

Platinea har, som Läkemedelsvärlden tidigare berättat, fått Vinnovastöd för att gå in i fas 2 och kick-offen markerade att arbetet nu startar på allvar.

Frida Lundmark, Vinnova, beskrev i sin presentation bakgrunden till att Platinea får stöd inom satsningen Utmaningsdriven innovation.

– Vi vill inom den här satsningen investera i visionära projekt som möter frågeställningar av systemkaraktär. Det handlar om projekt med både hög risk och stor potential. Vi har inte förväntningar på ett visst resultat utan vill stimulera till att utmana existerande modeller och arbeta gränsöverskridande, sade Frida Lundmark.

– Det är också viktigt att resultat som utvecklas leder till ett mer hållbart samhälle och bidrar till att lösa de utmaningar som definieras i Agenda 2030.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng