Ny prisöverenskommelse i Danmark

Läkemedelsföretagen på den danska marknaden har gjort en frivillig överenskommelse med staten som innebär ett tak för inköpspriser fram till juni nästa år.

18 sep 2001, kl 12:22
0

Annons

LÄKEMEDELSPOLITIK Överenskommelsen sammanfaller med introduktionen av en ny pris- och ersättningsmodell som förenklar basen för att räkna ut ersättning och skapar nya regler för generisk substitution. Det innebär ett ersättningssystem av trappstegsmodell som vi har i Sverige. Den frivilliga överenskommelsen syftar till att garantera en period av prisstabilitet medan den nya reformen får effekt.

Ersättningspris
Nästan alla läkemedelsföretag och generiska tillverkare har skrivit på avtalet, som sätter pristak för produkter sålda i Danmark som är lika med det genomsnittliga priset för samma läkemedel i andra europeiska länder. De länder som valts ut för jämförelse inkluderar elva EU-länder plus Norge, Liechtenstein och Island.

Med den nya lagen försvinner begrepp som referenspris och ersätts med ?ersättningspris?. Referenspris innebar det genomsnittliga av de två lägsta danska priserna för produkter inom en specifik läkemedelsgrupp. Det nya ersättningspriset är i stället det lägsta generellt i Europa för en produkt i en läkemedelsgrupp ? eller det danska priset om det är lägre.
Reglerna för generisk substitution har ändrats så att farmacevter uppmanas expediera det billigaste generika hellre än använda ett referenspris. Om patienten vill ha ett dyrare läkemedel får de betala mellanskillnaden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng