Annons

Ny myndighet för smittskydd och folkhälsa

Regeringen vill bilda en ny myndighet för folkhälsofrågor. Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstituts verksamheter avvecklas och uppgår i den nya myndigheten.

9 nov 2012, kl 15:12
0

Annons

Regeringen föreslår i en promemoria att folkhälsofrågor från och med den 1 januari 2014 ska samlas i en ny myndighet, Institutet för folkhälsa. Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstituts verksamheter kommer att avvecklas och uppgå i den nya myndigheten. Även Socialstyrelsens uppgifter inom områdena folk- och miljöhälsorapportering, miljömålsarbetet samt vissa uppgifter som rör folkhälsoskydd ska omfattas av den nya myndigheten. Institutet för folkhälsa ska bedriva verksamhet i både Östersund och Stockholm.  

Sammanslagningarna förbättrar förutsättningarna för ett mer effektivt kunskapsbaserat arbete inom folkhälsomområdet i Sverige, inom EU och internationellt, skriver Socialdepartementet på sin webbplats. Förslaget är enligt regeringen det tredje steget i arbetet med att utveckla myndighetsstrukturen inom vård- och omsorgsområdet.