Annons

Malariavaccin skyddade bara en tredjedel

GSKs malariavaccinkandidat har i en stor studie bara visat sig skydda 30 procent av de vaccinerade barnen. Trots att effekten är lägre än förväntat tror företaget att vaccinet ändå kan vara av nytta.

9 nov 2012, kl 14:17
0

Annons

Foto: iStockphoto

I en tidigare studie på barn mellan 5-17 månader gamla gav Glaxosmithklines malariavaccinkandidat ett skydd mot klinisk och svår malaria på runt 50 procent. Nu har GSK tillsammans med PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI) och elva afrikanska forskningscenter studerat vaccinkandidatens effekt i en storskaldig fas III-studie. Resultaten är inte vad man hoppades på. 

I studien var effekten av malariavaccinkandidaten RTS,S hos 6 537 barn mellan sex till tolv veckor gamla mot klinisk och svår malaria 31 respektive 26 procent, under en tolv månaders uppföljningsperiod, efter den tredje vaccinationsdosen. Vaccinet hade effekt utöver det skydd som insektsbehandlade myggnät ger. 

– Effekten är lägre än vad vi såg för ett år sedan i gruppen barn 5 till 17 månader gamla. Vi är dock alltjämt övertygade om att RTS,S kan utgöra en betydande hjälp för dessa barn i kampen mot malaria, en sjukdom som utgör ett stort hinder för social och ekonomisk utveckling i Afrika, säger Andreas Heddini, läkare och medicinsk rådgivare på GSK, i ett pressmeddelande.

Man kommer nu att göra uppföljningar av fas III-studien för att bättre förstå varför skyddseffekten är lägre än vad tidigare studier visat. 
– Detta är en betydelsefull vetenskaplig milstolpe och vi behöver förstå närmare vad resultaten betyder. Effekten var lägre än vad vi hoppats på, men att utveckla ett vaccin mot en parasit är väldigt svårt. Studien fortsätter och vi ser fram emot att ta del av kommande data för att kunna bestämma om och hur vi kan använda detta vaccin, säger Bill Gates, som genom Bill & Melinda Gates Foundation stött studien, i ett uttalande.

RTS,S är tänkt att trigga immunsystemet för att skydda mot malariaparasiten Plasmodium falciparum när den kommer in i kroppens blodbana och/eller när parasiten infekterar levern. Vaccinet ska skydda de röda blodcellerna från att infekteras av parasiten.

GSK och MVI ska göra vaccinet tillgängligt för de mest behövande. Företaget har tidigare meddelat att den dag RTS,S blir godkänt kommer priset att täcka tillverkningskostnaderna och en avkastning på fem procent, vilka ska återinvesteras i forskning av nästa generations malariavaccin eller vacciner mot andra tropiska sjukdomar.

Studien har publicerats i New England Journal of Medicine.