Ny modell ska få fler farmaceuter i arbete
Med en ny modell ska nyanlända apotekare snabbare komma ut i arbete. Foto: iStockphoto

Ny modell ska få fler farmaceuter i arbete

Nyanlända farmaceuter ska snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden genom en ny modell som ska minska apotekens barriärer för att anställa.

3 maj 2016, kl 08:34
0

Annons

Farzad Golchin, vd och grundare till Novare Potential.

Trots att det sägs råda brist på farmaceuter finns 676 apotekare och farmaceuter inskrivna på Arbetsförmedlingen, varav 359 har utomeuropeiskt ursprung. Med en ny modell ska nyanlända apotekare snabbare komma ut i arbete.

Det är rekryteringsbolaget Novare Potential som tillsammans med Läkemedelsakademin erbjuder en modell med bemanningslösning och kompetensutvecklingsprogram för nyanlända farmaceuter.

– Många arbetsgivare har behov av att anställa, men ofta saknas nätverk till den här målgruppen. Vi har försökt matcha behovet och skapa bra förutsättningar för en anställning, säger Farzad Golchin, vd och grundare till Novare Potential.

Rekryteringsbolaget Novare Potential, som har riktat in sig på att få nyanlända ut i arbete, anställer via modellen nyanlända under det första året med målet att arbetsgivaren sedan ska ta över anställningen.

Under det första året har den anställda en coach, via rekryteringsföretaget, som talar hemspråket. Personen får stöd med det språkliga och kulturella i vardagen på arbetet via Novare Potential och Läkemedelsakademin ett utbildningspaket med bland annat vad det innebär att vara apotekare i Sverige.

– Vi och Läkemedelsakademin kompletterar varandra på ett bra sätt för att hjälpa nyanlända ut på den svenska arbetsmarknaden och arbetsgivaren att hitta rätt kompetens, säger Farzad Golchin.

Utbildningstrappan, som Läkemedelsakademin står för, innefattar fem olika nivåer beroende på vilka arbetsuppgifter som arbetsgivaren planerar att personen ska genomföra på apoteket. Det kan vara allt ifrån att packa upp varor och stå i kassan till att vara läkemedelsansvarig farmaceut. Utbildningsnivån bestäms också utifrån på hur långt personen kommit med den övriga utbildningen i exempelvis det svenska språket eller andra utbildningar som krävs för att få en svensk legitimation.

– Vi erbjuder hela paketet, men apoteken kan plocka ut de delar de anser är relevanta. Upplägget skräddarsys i samråd med respektive apotekskedja, säger Marie Eklund, legitimerad apotekare och utbildningschef på Läkemedelsakademin.

Tanken är att man ska kunna ta del av utbildningen oavsett var i landet man befinner sig. Vissa delar kommer att vara helt digitala, medan andra kommer att vara lärarledda. Utbildningen kommer mestadels att ske på svenska, men även på arabiska.

– Vi vill bidra till att nyanlända apotekare snabbare kommer in i arbete. Utbildningen är avsedd att fylla gapet mellan teoretisk kunskap och det praktiska arbetet på apotek, säger Marie Eklund.

Just nu pågår samtal med olika apotekskedjor, men ännu har ingen rekrytering gjorts.

– Vi är redo när apotekskedjorna är redo och visionen är att fortsätta tills alla nyanlända apotekare har kommit ut på arbetsmarknaden, säger Marie Eklund.

Fakta

Rekryteringsbolaget anställer de nyanlända farmaceuterna under det första året och får viss ersättning av Arbetsförmedlingen. Företaget betalar en vanlig lön till bemanningsföretaget och i den ingår kostnad för coachning och språkstöd. Rekryteringsföretaget har ett vinsttak på 8 procent, vilket innebär att eventuell överstigande vinst går till en stiftelse för nyanlända. Apoteken kan köpa till relevanta utbildningar från Läkemedelsakademin. Arbetsgivaren kan välja att antingen köpa enbart rekryteringsdelen, enbart utbildningsdelen eller kombinationen.

Micaela Toresson
Tidigare webbredaktör/medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel “Tänk längre än receptrader”
Nästa artikel 3,7 miljoner beviljade för utveckling av kurser