Ny modell hittar barn som blir hjälpta av tillväxthormon

En ny beräkningsmodell hjälper läkare att bättre bestämma vilka barn som är hjälpta av behandling av tillväxthormon. Modellen har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och en utvärdering av metoden publiceras idag.

13 dec 2007, kl 11:22
0

De metoder som finns för att avgöra vilka barn som blir hjälpta av behandling med tillväxthormon är relavtivt trubbiga. En forskargrupp i Göteborg, med Jovanna Dahlgren i spetsen, har därför tagit fram en ny beräkningsmodell som tar hänsyn till flera parametrar.

Men den nya modellen kan forskarna med mycket högre säkerhet avgöra om ett barn kommer ha nytta av behandlingen, hur mycket barnet kommer att växa och vilken dos som är bäst.

För att ta fram modellen har forskargruppen analyserat data från 415 barn som fått tillväxthormonbehandling. Modellen har sedan utvärderats på ytterligare 112 barn.

Reslutaten har publicerats i tidskriften BMC Medical Informatics and Decision making.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng