Annons
Ny lag slår vakt om kundernas integritet

Ny lag slår vakt om kundernas integritet

Från årsskiftet måste apotekslokaler utformas så att kundsamtal kan ske utan att andra hör.

20 dec 2018, kl 13:31
0

Den 1 januari träder ändringar i lagen om handel med läkemedel i kraft. Som en följd av det ändras samtidigt Läkemedelsverkets föreskrifter.

En av nyheterna är att kraven höjs på hur apotekslokaler är utformade. De ändrade bestämmelserna innebär att den som driver ett öppenvårdsapotek måste se till att kundernas integritet skyddas i de delar av lokalen där samtal som kan vara känsliga sker. Det handlar om rådgivning och information om läkemedel och egenvård.

Enligt Läkemedelsverkets nya föreskrift måste receptexpeditionsplatserna på apoteket vara skyddade både mot insyn och mot att andra kunder kan höra samtalet. Det måste också finnas möjlighet att få rådgivning om egenvård på en plats som är skyddad på detta sätt.

En annan nyhet i lag och föreskrifter gäller kraven på farmaceuter som utses till läkemedelsansvariga på apotek. De nya kompetenskraven omfattar både apotekare och receptarier, medan kraven tidigare enbart har gällt receptarier.

Från och med 1 januari gäller att en apotekare eller receptarie för att utses till läkemedelsansvarig ska ha arbetat minst två år som farmaceut på öppenvårdsapotek, under minst ett år ska ha fått erfarenhet av kvalitetsrelaterade arbetsuppgifter inom egenkontroll samt ska ha god dokumenterad kunskap om gällande regelverk.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng