Ny djurförsökslag tagen

EU-parlamentet har efter nästan två års debatterande antagit en ny
lag om djurförsök. Syftet har varit att minska antalet försök men ända
tillgodose industrins behov.

15 sep 2010, kl 13:26
0

Annons

Det nya direktivet om djurförsök har till slut tagits hela vägen genom EU:s juridiska system och klubbades i förra veckan igenom. Direktivet 8869/10 kommer att ersätta 86/609/EEC och börjar gälla den 1 januari 2013.

Målet var att minska antalet djurförsök och samtidigt tillgodose de behov som finns hos industrin. Svenska politiker har tagit emot den nya lagen med blandade känslor. EU-parlamentarikern Marit Paulsen, FP, anser att lagen är en av de bästa kompromisser hon har sett.
– Särskild glädjande är att mitt förslag om att EU-kommissionen ska inspektera medlemsstaternas forskningsanläggningar ? ett slags försöksdjurens FBI om man så vill ? finns med i paketet, säger hon i ett pressmeddelande.

Miljöpartiets Carl Schlyter tycker inte att den nya lagen är tillräckligt effektiv.
– Inspektionsbiten blir bättre. Den största försämringen är att enskilda medlemsländer inte längre får gå före med en skarpare lagstiftning, säger han till Riksdag & Departement.

I lagtexten sägs bland annat att djurförsök inte ska göras när det finns alternativ, men enligt den gröna gruppen i parlamentet försvagas även principen om att alternativ till försöksdjur ska användas när det är möjligt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng