Annons

Ny behandling av sällsynt ögonsjukdom

Nya rön kan leda till behandling av ögonsjukdomen epidemisk keratokonjunktivit (EKC) som gör att ögat blir inflammerat och synen nedsatt i ett par månader. Flera miljoner människor drabbas varje år i Asien, Nord- och Sydamerika samt Europa. EKC orsakas av adenovirus och nu har en forskare vid Umeå universitet hittat den komponent som adenoviruset måste […]

21 aug 2001, kl 18:02
0

Annons

Nya rön kan leda till behandling av ögonsjukdomen epidemisk keratokonjunktivit (EKC) som gör att ögat blir inflammerat och synen nedsatt i ett par månader. Flera miljoner människor drabbas varje år i Asien, Nord- och Sydamerika samt Europa.

EKC orsakas av adenovirus och nu har en forskare vid Umeå universitet hittat den komponent som adenoviruset måste öppna för att orsaka infektionen, kolhydraten sialinsyra.

Ett läkemedel med sialinsyra skulle därför kunna blockera viruset och förkorta sjukdomstiden.

Vetskap 7/2001

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng