Ny Alzheimer-medicin kan vara på väg

Basen till ny effektiv bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom kan vara hittad.

14 okt 2015, kl 09:17
0

Annons

Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan har tagit fram ett bindarprotein som kan vara basen till effektiv bromsmedicin mot alzheimer.

Doktorand Hanna Lindberg har tillsammans med kollegor forskat på proteinets fördelar när det kommer till demens. Bindarproteinet som de hittat är mycket litet jämfört med antikroppar och kan skapas så att det binder hårt och specifikt mot olika sjukdomars proteiner.

Forskarteamet skapade flera varianter av bindningsproteinet för att hitta den optimala versionen som passar för alzheimers.

I experiment såg Hanna Lindberg att möss, som bär på gener för mänsklig alzheimer, och fått bindarproteinet varken utvecklade sjukdomsrelaterad minnesförsämring eller försämrad kognitiv förmåga.

Proteinet förhindrar alltså att mössen utvecklar sjukdomen. För att applicera detta på människor måste dock prekliniska och kliniska studier först göras. Därefter måste man veta om man är på väg att utveckla demenssjukdomen för att sedan medicinera.

– Jag tror att det inom en snar framtid kommer att ske screeing för Alzheimers sjukdom, åtminstone för riskgrupper. Vid upptäckt skulle man kunna sätta in en medicin som bygger på proteinet i förebyggande syfte, säger Hanna Lindberg i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng