NSAID kan dölja höga PSA-värden

Män som regelbundet äter antiinflammatoriska preparat av typen NSAID
har lägre serumnivåer av PSA än de som inte gör det. Sambandet kan
betyda att fall av prostatacancer inte upptäcks.

8 sep 2008, kl 11:02
0

Annons

Förhöjda värden av prostatacancerspecifika antigen, PSA, används bland annat som en biomarkör för upptäckten av prostatacancer.
Nu pekar en en amerikansk studie på att nivån av PSA i blodet kan sjunka hos dem som regelbundet äter NSAID, alltså icke steroida antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen.

Tidigare studier har visat att konsumtion av NSAID kan ha samband med en minskad risk för prostatacancer. Det är också känt att det finns ett visst samband mellan kroniska inflammationer och maligna tumörer. Men sambandet mellan inflammation, NSAID och prostatacancer har inte tidigare studerats.

I den aktuella undersökningen lyfter forskarna fram en teori om att NSAID kan sänka PSA-värdet men inte skydda mot cancer. Forskarna från University of Rochester Medical Center har mätt PSA-nivåerna hos 1 319 män över 40 år.  Av dessa män uppgav 20 procent att de åt NSAID regelbundet, där regelbundet innebar ?nästan varje dag?. Inga uppgifter om exakta doser framgick av studien.

Efter att ha korrigerat för ålder, ras, rökning, BMI och andra inflammatoriska sjukdomar kom forskarna fram till att männen som åt NSAID i genomsnitt hade ett PSA-värde som var 0.9 gånger lägre än i den andra gruppen. Resultaten, som publiceras i oktobernumret av tidskriften Cancer, visade också att de som åt acetaminofen hade lägre PSA-värden. Den gruppen bestod dock av så få personer att det inte är statistiskt relevant.

Författarna skriver att studien pekar på ett samband mellan regelbunden konsumtion av NSAID och låga PSA-nivåer men att den inte säger något om sambandet mellan prostatacancer och intaget av NSAID. Men, fortsätter de, med tanke på hur många som äter dessa läkemedel regelbundet och vilken betydelse som PSA-värdet har för upptäckt av prostatacancer bör ytterligare forskning göras på området.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng