NSAID i gelform ineffektivt efter två veckor

Gel som innehåller NSAID slutar verka efter ett par veckors användning vid behandling av artros. Det visar en engelsk studie.

27 aug 2004, kl 11:27
0

Annons

Artros är den vanligaste ledsjukdomen och drabbar cirka 80 procent av alla åttioåringar. NSAID används i stor utsträckning för att behandla smärta vid artros, men få studier har undersökt deras effekt under längre tid än två veckor. Forskare vid universitetet i Nottingham, Storbritannien, jämförde effekten av lokal och oral beredning av NSAID och fann att gelen efter två veckor inte var bättre än placebo. Studien publicerades på British Medical Journals hemsida den 30 juli i år.
Forskarna analyserade 13 studier som jämförde de olika formerna av NSAID hos närmare
2 000 patienter med artros. Förutom att lokalt NSAID inte var bättre än placebo efter två veckor visade analysen att gelen var mindre effektiv än NSAID i tablettform under de två första veckorna och orsakade mer hudbiverkningar som klåda, hudutslag och sveda. Lindringen i stelhet avtog också efter två veckor.
Analysen visade också att jämfört med gel var oralt NSAID en mer effektiv långtidsbehandling. Forskarna menar att NSAID i gelform lämpar sig bäst för akut behandling som exempelvis en idrottsskada och inte vid artros som är ett kroniskt tillstånd. De betonar behovet av ytterligare långtidsstudier som bör sträcka sig över månader snarare än veckor.
Tidigare randomiserade kontrollerade studier har visat effekt av lokalt NSAID i upp till fyra veckor och ligger bakom gällande riktlinjer i Europa och USA, men det tycker forskarna att man bör ändra på.
De menar att den omfattande användningen av både oralt och lokalt NSAID kan ifrågasättas och att det ofta räcker med att behandla med paracetamol ? enbart eller i kombination med kodein

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng