Annons

Novartis tar strid för Lucentis

Läkemedelsföretaget Novartis söker nu juridisk hitta en möjlighet för att hindra att Avastin används mot ögonsjukdomen AMD i England.

30 apr 2012, kl 12:04
0

I England har NHS, National Health Service, gett klartecken till att det betydligt billigare läkemedlet Avastin förskrivs vid behandling av ögonsjukdomen våt AMD. ?Godkännandet? gäller i fyra sjukvårdsområden i södra England och innebär att staten betalar för behandling med Avastin om det förskrivs av en ögonspecialist.


Avastin (bevacizumab
) som är ett cancerläkemedel har inte godkänts för behandling av ögonsjukdomen, men har visat sig fungera. Off-label användningen är vanlig, i USA räknar man med att cirka hälften av patienterna får Avastin för behandling av ögonsjukdomen.

I Sverige har också några landsting sedan en tid börjat använda Avastin istället för Lucentis (ranibizumab). Men Läkemedelsverket tog för en tid sedan till orda och menade att Lucentis var det läkemedel som skulle användas. Just nu ligger frågan hos Socialstyrelsen.


Novartis hävdar enligt
nyhetsbyrån Reuters att NHS beslut att betala för användning av Avastin i de fyra sjukvårdsområdena undergräver patientsäkerheten när det finns en godkänd behandling.
NHS säger i ett svar att man också betalar för behandling med Lucentis.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng