Nio dödsfall kopplade till bröstimplantat i USA

Nio dödsfall kopplade till bröstimplantat i USA

FDA har tagit emot 359 rapporter om fall där en ovanlig cancerform kopplas till bröstimplantat.

22 mar 2017, kl 15:16
1

Annons

Redan 2011 identifierade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA en koppling mellan bröstimplantat och anaplastiskt storcellslymfom, ALCL, en ovanlig typ av non-Hodgkins lymfom. Myndigheten har sedan dess arbetat tillsammans med Världshälsoorganisationen WHO för att få större kunskap om tillståndet och sambandet.

Den data som myndigheten samlat fram till februari i år visar att sjukdomen är vanligare då implantatet haft en strukturerad i stället för en slät yta.

FDA har tagit emot 359 rapporter om ALCL som kopplas till bröstimplantat, där nio fall har lett till döden. 231 av rapporterna innehöll information om implantatets ytstruktur, och av dessa var en stor majoritet, 203 stycken, implantat med strukturerad yta, jämfört med 28 släta.

Vad gällde implantatets innehåll fanns inga misstänkta resultat; de 312 rapporter som innehöll sådan information visade att 186 implantat var fyllda med silikon och 126 med saltlösning.

Det är alltså implantatens ytstruktur och inte innehållet, som verkar ha samband med risken för ALCL.

Den strukturerade ytan är till för att implantaten inte ska flytta på sig eller vändas när de väl är inopererade.

Vid de flesta fall av den ovanliga formen av lymfom kan implantatet och den närmaste vävnaden tas bort och sjukdomen försvinna. Men vissa kvinnor behöver även kemoterapi och strålning. Varför risken för lymfomet ökar med den strukturerade ytan är inte känt, men plastikkirurgen Alex K. Wong säger till tidningen The New York Times att kroppen reagerar olika på de olika ytstrukturerna. Kroppsvävnad växer i de mikroskopiska räfflorna i implantatet.

– Vi försöker ta reda på varför ytan har den här betydelsen, säger han till tidningen. Vissa av cancerfallen tycks även ha samband med en bakteriell infektion.

FDA konstaterar att det totala antalet fall är osäkert, eftersom rapporteringen globalt är bristfällig, och internationella data över försäljning av implantat saknas.

På sin hemsida skriver de i informationen riktad till patienter att ALCL som kopplas till bröstimplantat är ovanlig, men tycks förekomma mer hos patienter som fått bröstimplantat med strukturerad yta.

”Innan du får ett bröstimplantat bör du tala med din vårdgivare om för- och nackdelarna med slät eller strukturerad yta på implantatet”, skriver myndigheten. De skriver också att för dem som redan har bröstimplantat, finns det inget skäl att ändra på den rutinenliga medicinska uppföljningen.

I USA gjorde 290 000 kvinnor bröstförstoringar under förra året. 109 000 kvinnor fick bröstrekonstruktioner efter cancer. Det visar statistik från The American Society of Plastic Surgeons.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng