Nikotinläkemedel ska få säljas av andra än Apoteket

Anders Lönnberg presenterade idag sitt delbetänkande ur sin utredning “Detaljhandel med nikotinläkemedel”. Utredningen föreslår att detaljhandel till konsument med receptfria nikotinläkemedel ska få bedrivas av andra näringsidkare än Apoteket.

23 feb 2006, kl 16:33
0

Annons

Förslaget, som också innebär att ett tillståndssystem införs, syftar bland annat till att öka tillgängligheten av receptfria nikotinläkemedel för att minska rökning och stärka det hälsofrämjande arbetet mot tobak i Sverige.

Näringsidkare som vill sälja preparaten måste emellertid uppfylla vissa krav på bland annat lokaler, utrusning och personal samt ha fyllt 18 år och ha tillgång till farmacevtisk kompetens. Det är enligt utredningens mening önskvärt att detaljhandel med receptfria nikotinläkemedel kan ske på olika typer av platser, till exempel där tobak säljs och i lokaler som har serveringstillstånd.

Läkemedelsverket föreslås bli handläggande myndighet av tillståndsärendena och tillsynsmyndighet. Finansieringen av verkets nya uppgift föreslås bli finansierad genom ansöknings- och årsavgifter för berörda näringsidkare.

I en kommentar från Sveriges Farmacevtförbund, säger ordförande Cecilia Bernsten att det är rimligt att man ska kunna köpa nikotinläkemedel, till exempel där man köper tobaksvaror.

– Vi tycker också att det är bra att utredaren betonar att nikotinläkemedel inte är en vara vilken som helst och därför bland annat inför en åldersgräns på 18 år för försäljningen.

Förslaget innebär också att en legitimerad receptarie eller legitimerad apotekare ansvarar för att försäljningen av nikotinläkemedel sker under ordnade former.

– Att farmacevter ska utöva tillsyn innebär nya arbetsuppgifter för våra medlemmar och ett bra utnyttjande av den farmacevtiska kompetensen vilket naturligtvis är positivt, avslutar Cecilia Bernsten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng