Annons

NEJM: "Infarkter i VIGOR-studien mörkades"

Merck, i Sverige MSD, anklagas på ledarplats i veckans utgåva av New England Journal of Medicine (NEJM) för att ha undanhållit uppgifter om patienter som drabbats av hjärtinfarkt i den så kallade VIGOR-studien. MSD dementerar att man gjort något felaktigt.

9 dec 2005, kl 13:10
0

Enligt NEJM:s ledarskribenter meddelade inte MSD tidskriften att tre ytterligare patienter i den kliniska studien VIGOR drabbats av hjärtinfarkt efter att manuskriptet skickats in till NEJM år 2000, men innan den aktuella utgåvan presslagts.

Man anklagar även MSD för att ha tagit bort relevanta uppgifter innan man skickade in manuset för publicering.

"Sammantaget gör dessa felaktigheter och utelämnanden att giltigheten i uppgifterna om läkemedlets hjärtkärlsäkerhet kan ifrågasättas", skriver ledarskribenterna.

MSD menar i ett uttalande att de extra hjärtinfarkterna inträffade efter det datum då företaget slutat samla information om patienterna i studien. Man menar också att de extra fallen inte förändrade några slutsatser i studien.

MSD hävdar att man har rapporterat dessa biverkningshändelser till FDA, diskuterat dem med myndighetens expertkommitté samt inkluderat uppgifterna i flera senare pressmeddelanden.

Enligt nyhetstjänsten Forbes.com menar dock en av NEJM-skribenterna, Greg Curfman, att dessa argument inte håller; tidskriftens artiklar uppdateras normalt rutinmässigt under veckorna innan publiceringen.
? Tusentals människors hälsa stod på spel här, säger han.