Nej till lättare tillgång till akut p-piller i USA

Det blir inte lättare för amerikanska kvinnor att få tag i dagen efter-piller. USA:s hälsominister går emot FDA:s förslag.

9 dec 2011, kl 13:36
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s forskare har föreslagit att det ska bli lättare för kvinnor att få tillgång till akut p-piller genom att slopa åldersgränsen för läkemedlet. Men hälsominister Kathleen Sebelius säger nej till det, skriver Reuters.

Akut p-piller är tillgängligt receptfritt i USA för kvinnor över 18 år, men de måste ändå fråga en apotekare om hjälp och visa legitimation för att få köpa det. FDA:s förslag skulle slopa åldersgränsen och göra pillret tillgängligt på apotekshyllorna bredvid bland annat kondomer.

Men det säger USA:s hälsominister alltså nej till. Beslutet har väckt stor irritation och förvåning bland hälsoförespråkare som säger att det går emot president Barack Obamas löfte att basera sina beslut på vetenskap.

– Jag trodde att FDA skulle tillåtas fatta beslut baserat på vetenskap och för allmänhetens hälsa. Tyvärr har FDA återigen blivit överkörda och får inte göra sitt jobb, sade Susan Wood, tidigare chef för FDA: s kontor för kvinnors hälsa som avgick i protest mot myndighetens hantering av läkemedlet under 2005, till Reuters.
FDA har tidigare kritiserats för att vara för långsamma när det gäller att utöka tillgången på dagen efter-piller.

FDAs förslag skulle göra akut p-pillret mer lättillgängligt, eftersom det bara är effektivt inom 72 timmar efter samlag. Kritikerna menar att det skulle leda till promiskuitet och färre läkarbesök, men läkemedelsföretaget som tillverkar akut p-pillret hävdar att förslaget skulle göra det mindre obehagligt för kvinnor att få tag i det eftersom de slipper visa legitimation.

Hälsominister Kathleen Sibelius sade i ett uttalande att det inte var styrkt att unga flickor skulle förstå och använda pillret på rätt sätt utan att först tala med en läkare.

I Sverige är dagen efter-piller tillgängligt receptfritt. I Storbritannien pågår just nu en kampanj för att få kvinnor att beställa hem pillret gratis inför jul- och nyårshelgerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng