Annons

HPV-vaccination börjar komma igång

Flera landsting försöker nu komma igång med HPV-vaccinationerna.
Landstinget i Östergötland använder vårdvalsmodellen. Andra gör
tillfälliga upphandlingar.

9 dec 2011, kl 12:46
0

Annons

Upphandlingen av ett nationellt HPV-vaccin är ännu inte klart. Men när Glaxosmithkline överklagade förvaltningsrättens beslut till kammarrätten meddelade företaget samtidigt att man inte kommer att agera juridiskt mot landsting som påbörjar HPV-vaccineringen innan tvisten är avgjord.

Landstinget i Östergötland beslutade tidigare i veckan att från och med början av nästa år erbjuda flickor födda 1993-1994 vaccination mot humant papillomvirus genom vårdval. Det är en engångssatsning för att få med de flickor som inte omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet. Totalt rör det sig om cirka 15 000 flickor, skriver landstinget i ett pressmeddelande. Vårdvalet innebär att vårdcentraler och privata mottagningar kan ansöka om att få utföra HPV-vaccinationer.

För några veckor sedan meddelade Örebro läns landsting att man skulle påbörja vaccinationerna, men då med GSK vaccin Cervarix som förlorade upphandlingen. Efter förvaltningsrättens dom har landstinget dock beslutat att använda konkurrenten Gardasil istället och har tecknat ett tillfälligt avtal med Sanofi Pasteur MSD om inköp av vaccinet. Region Skåne har också kommit igång med vaccinationerna, och vaccinerar flickorna med Gardasil.  

Anledningen till att flera landsting nu försöker få igång HPV-vaccinationerna så fort som möjligt är för att man inte ska missa de flickor som tar studenten nästa år, och dessutom kan vara sexuellt aktiva.

Upphandlingen av ett nationellt HPV-vaccin har överklagats i flera omgångar. Nu ligger ärendet hos kammarrätten.