Nej från handeln till fler apoteksombud

Fler apoteksombud är ett av regeringens förslag för bättre tillgänglighet utan att avskaffa monopolet. Nej tack, säger Svensk Dagligvaruhandels vd Thomas Svaton, och hotar med att det snarare kan bli aktuellt att säga upp nuvarande avtal.

14 jun 2005, kl 16:14
0

Ökad tillgänglighet är ett begrepp som har förekommit ständigt i debatten om apoteksmonopolet. Ylva Johansson poängterade att tillgängligheten borde bli bättre under sin presskonferens om Bringwell-målet. Och Apoteket talar hela tiden om tillgängligheten som ett prioriterat område. Apotekets vd Stefan Carlsson har framhållit att fler apoteksombud är ett sätt att lösa problemet. Men handeln är inte nöjd med den lösningen. På en muntlig förfrågan från regeringen svarade Svensk Dagligvaruhandel direkt nej.


– Hela den privata marknaden är enig om att ombud inte är en framkomlig väg. Vi vill göra affärer på egna villkor, säger Thomas  Svaton.


Hur många nya apoteksombud det skulle röra sig om har inte diskuterats, enligt Thomas Svaton.

– Det har inte diskuterats om det är 1000 eller 2000 nya ombud, men antalet måste öka radikalt för att förbättra tillgängligheten. I Norge fick man 5000 nya försäljningsställen efter avregleringen.


I dag går det att köpa läkemedel på något att landets 900 apotek, eller via apoteksombud på ungefär lika många ställen. Men handeln är inte intresserade av att hjälpa till att lösa problemet med tillgängligheten för att stödja ett system de menar är ohållbart. Snarare kan det bli aktuellt att säga upp de nuvarande avtalen, menar Thomas Svaton.

– Den möjligheten kvarstår. Vi har i en bisats sagt till regeringen att de inte ska vara säkra på att nuvarande ombudssystem är för evigt. Det är väl en form av förtäckt hot.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng