Annons

Nationell upphandling av HPV-vaccin

Det är nu klart att det blir en nationell upphandling av det HPV-vaccin som ska ingå i vaccinationsprogrammet till landets flickor. Den av de två tillverkarna som vinner tar alltså hem hela kakan.

15 maj 2009, kl 14:04
0

Annons

Från och med hösten 2010 ingår HPV-vaccinering i det allmänna vaccinationsprogrammet. Då kommer landets alla flickor mellan 11-12 år att via skolsyster erbjudas gratis vaccinering.

Vilket vaccin
det blir, Sanofi Pasteurs Gardasil eller Glaxosmithklines Cervarix blir klart i höst.
? Men det är nu bestämt att landstingen gör en gemensam upphandling som Stockholms läns landsting sköter, säger Bo Claesson på Sveriges kommuner och Landsting, SKL.
? Till upphandlingen knyts också medicinska experter med en någorlunda fördelning över landet så att vi får en förankring av beslutet.

I och med
att det blir en nationell upphandling kommer ett av företagen att i princip ta hela kakan. I det allmänna vaccinationsprogrammet som skolhälsovården sköter kommer ett av vaccinen att ingå. Det är grundkonceptet, enligt Bo Claesson.
 ? Men i praktiken är det så att om det blir det vaccin som inte har kondylomskydd, vilket väl är det som ofta visat sig bli det billigare, så är det ju möjligt att föräldrarna vill lägga till för att köpa det andra vaccinet. Det är ju det som går i handeln nu.

Därför kan
upphandlingen resultera i att landstingen upphandlar också det, så att de som vill får tillgång till det dyrare om de betalar marginalkostnaden. Men de vaccinationerna kommer inte att ske via skolhälsovården.
? Med en upphandling bör vi kunna få ett bättre pris än de dryga 3 000 som det idag kostar via förmånen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng