Narkotikaklassade läkemedel till vuxna med ADHD

I nya riktlinjer från Läkemedelsverket fastslås att också vuxna med
diagnosen ADHD kan behandlas med nervstimulerande preparat om annan
behandling inte fungerar. Tidigare har rekommendationerna bara gällt
för barn.

2 dec 2008, kl 11:38
1

Det finns två typer av läkemedel som är godkända för behandling av ADHD hos barn, de som innehåller det centralstimulerande metylfenidat (Concerta, Equasym, Medikinet och Ritalin) och de som innehåller atomoxetin (Strattera). Amfetamin och dexamfetamin kan dessutom förskrivas på licens. Varken metylfenidat eller atomoxetin är godkänt för behandling av vuxna inom EU, men däremot i USA. Men allt eftersom diagnosen blivit vanligare hos vuxna har läkemedlen i praktiken förskrivits också till dem.

När Läkemedelsverket nu kommer med nya rekommendationer för läkmedelsbehandling av ADHD är en av anledningarna just att ligga i fas med den verklighet som råder. Samtidigt som de nya riktlinjerna kommer, börjar också nya regler om vilka läkare som får förskriva narkotikaklassade läkemedel för ADHD att gälla.

Tidigare var det bara läkare med specialistkompetens i barn- och ungdomspsykiatri som hade rätt att förskriva dessa preparat men den 1 december i år har specialister inom psykiatri och rättspsykiatri också den behörigheten.
– Svårigheterna med rekommendationer för behandling av vuxna är att vi har mycket sämre data för den patientgruppen. Det finns studier om bra effekt av centralstimulerande medel i ett par månader, men vid långtidsbehandling vet vi inte vad effekten och vilka biverkningarna är, säger Lennart Forslund, chef för medicinsk information på Läkemedelsverket.

 I behandlingsrekommendationerna skriver verket att narkotikaklassade läkemedel inte ska vara ett förstahandsalternativ utan ska sättas in först när annan stödbehandling prövats.  Det är också viktigt att patienterna utreds ordentligt innan läkemedel sätts in och att man undersöker patientens status vad gäller bland annat tidigare missbruk och hjärt-kärlsjukdom. I rekommendationerna avråds förskrivare från att kombinera olika preparat mot ADHD.

Myndigheten slår också fast att omega-3-fettsyror inte kan anses ha någon säker positiv effekt på barn med ADHD.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng