Nanostrukturer ger riktad terapi för ortopedpatienter

Med en ny metod som frisätter läkemedel direkt på ytan av ortopediska implantat med hjälp av nanoteknologi går det att få en mer riktad terapi med mindre biverkningar.

12 jun 2007, kl 10:27
0

Annons

Nanoteknologi innebär ytterligare ett steg framåt för kontrollerad frisättning genom att leverera terapeutiska medel i önskad dos exakt där de gör nytta i kroppen. Forskare vid University of California, San Francisco i USA, har utvecklat nanotuber från biokompatibla metalloxider som kan innehålla terapeutiska protein eller läkemedel som sedan kan frisättas på ett mycket kontrollerat sätt.

Nanotuber är långa smala rörformade tuber av grafit, med ett enda lager kolatomer på rörets yta. Forskarna har utvecklat strategier för att exakt kunna kontrollera diameter och längd på tuberna. Genom att förändra nanotubernas fysiska parametrar kan de exakt kontrollera läkemedlets dos och hur länge det ska verka. När det gäller ortopediska implantat kan läkemedel som antibiotika och tillväxtfaktorer laddas i tuben och frisättas direkt på implantatet.
Vid sådana operationer måste patienten normalt ta antibiotika och tillväxtfaktorer ibland under lång tid antingen oralt eller genom injektion. Det finns flera biverkningar som kan vara mycket smärtsamt för patienten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng