Annons
Macchiarini fälls för ytterligare forskningsfusk
Paolo Macchiarini Foto: Karolinska institutet

Macchiarini fälls för ytterligare forskningsfusk

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning fäller kirurgen Paolo Macchiarini och två andra KI-forskare.

5 okt 2023, kl 11:36
0

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini fälls för förfalskning i en Lancetartikel om en luftrörsoperation i Spanien. Det meddelar Nämnden för prövning av oredlighet i forskning i ett aktuellt beslut.

Fällningen gäller även två andra forskare vid Karolinska institutet som är med bland författarna av Lancetartikeln. Övriga författare är inte verksamma i Sverige och omfattas inte av den svenska etiklagstiftningen.

Tidigare fällningar och domar

År 2017 fällde, som Läkemedelsvärlden rapporterade, dåvarande Centrala etikprövningsnämnden, Paolo Macchiarini och några av hans medarbetare för forskningsfusk. Det gällde då sex artiklar i vetenskapliga tidskrifter som handlade om Macchiarinis försök med transplantationer av syntetiska luftstrupar i Sverige.

Dessa operationer ledde också så småningom till att hovrätten dömde honom till fängelse för tre fall av grov misshandel. Det handlade om operationer vid karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012. Hovrätten ansåg att ingreppen var oförsvarliga.

Macchiarini har överklagat denna dom till Högsta domstolen.

Studie av transplantation 2008

Den nu aktuella fällningen gäller en artikel i Lancet som var en femårsuppföljning av en transplantation som gjordes i Barcelona 2008.

Patienten var en 30-årig tuberkulosdrabbad kvinna med svår andnöd. Huvudbronken, luftröret, till den vänstra lungan var förstörd av sjukdomen.

Kirurgerna använde en bit av ett donerat mänskligt luftrör, rensade det från celler och täckte det med stamceller från kvinnan själv. De bytte sedan ut en del av kvinnans skadade luftrör mot detta transplantat.

Utelämnat viktiga uppgifter

I femårsuppföljningen rapporterade Paolo Macchiarini och hans medförfattare i huvudsak positiva resultat av operationen. Men artikeln blev i fjol anmäld till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning som låtit en sakkunnig granska ärendet.

Den sakkunnige har bland annat jämfört uppgifterna i artikeln med uppgifter om patientdokumentationen i fallet. Slutsatsen är att Lancetartikelns författare på flera sätt gett en felaktig bild av hur det gick för patienten efter ingreppet.

Bland annat har författarna utelämnat uppgiften att man inom fyra månader efter operationen tvingades operera in ett metallnät för att stadga den inopererade luftrörsdelen. De har i stället skrivit att situationen var komplikationsfri efter fyra månader.

Skyldiga till oredlighet

Dessutom har den sakkunnige kommit fram till att tre av figurerna i artikeln kommer från tidigare publikationer och i själva verket är från undersökningar av andra patienter.

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning bedömer de felaktiga textuppgifterna och bildfusket som förfalskning. Såväl Macchiarini, som var korresponderande författare, som de två KI-forskarna som var medförfattare har ansvar för artikelns innehåll, konstaterar nämnden.

Slutsatsen är att alla tre gjort allvarliga avvikelser från god forskningssed och därmed är skyldiga till oredlighet i forskning.

Forskarna har under handläggningen avstått från att yttra sig.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng