Namn på biosimilarer oroar

Läkare i USA som förskriver biologiska läkemedel tror att en biosimilar är identisk med originalet vilket oroar medicinska organisationer.

22 aug 2014, kl 08:12
0

Undersökningen som gjorts bland läkare i som förskriver biologiska preparat visar att 61 procent tror att om en biosimilar har samma icke-proprietära namn som referenspreparatet så är det automatiskt godkänt för samma indikationer.  Så är det inte alltid vilket lett till en oro bland företrädare för den amerikanska läkarkåren, skriver Pharma Times.

I USA finns idag inga biosimilarer på marknaden och FDA ska just inleda granskningen av den första som är en variant av Amgens Neupogen (filgrastim).

I ett brev till FDA-komissionären Margaret Hamburg, skriver elva medicinska organisationer och ett 20-tal individuella förskrivare att biosimilarer som godkänns måste ha ett namn som skiljer sig väsentligt från referensprodukten för att undvika missförstånd och sammanblandningar. De menar också att med samma namn kommer biverkningar orsakade av de olika produkterna att klumpas ihop.

Samtidigt argumenterar företrädare för apotekare, fackförbund och andra för att olika namn kommer att bidra till förväxlingar, felaktiga förskrivningar och dubbelmedicinering.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng