MPR-vaccination kan skydda mot andra infektioner

En dansk studie visar att vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund kan skydda mot andra infektioner om det ges enligt det rekommenderade vaccinationsschemat.

27 feb 2014, kl 11:35
0

Forskare vid det danska Seruminstitutet har undersökt om MPR-vaccinet, mot mässling, påssjuka och röda hund, kan minska risken för sjukhusbesök på grund av andra infektioner hos barn. Forskarna inkluderade 495 987 barn som fötts mellan 1997 och 2006. Barnen följdes mellan elva månader och två års ålder. I gruppen fanns totalt 56 889 sjukhusbesök på grund av infektion.

Enligt det rekommenderade danska vaccinationsschemat ges MPR-vaccinet vid 15 månader, efter vaccination mot bland annat difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib som ges vid tre, fem och tolv månader. Forskarna fann att de barn som blev vaccinerade med MPR-vaccinet efter de andra vaccinationerna hade en lägre risk för andra infektioner. 

Skillnaden var dock små. De barn som vaccinerades enligt schemat hade en risk för sjukhusvård på 4,6 procent mellan 16 och 24 månaders ålder. De barn som fick MPR-vaccinet vid andra tillfällen hade en risk på 5,1 procent. För att undvika en sjukhusvistelse behövs 201 barn vaccineras enligt schemat.

I Sverige erbjuds vaccinering enligt ett liknande schema som i Danmark, med den första MPR-sprutan vid 18 månaders ålder.

Studien är publicerad i tidskriften JAMA. Läs mer i abstract här.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng